Skip to main content

Deelbehandelingen voor uw voeten

€15,00

Likdoorn verwijderen

Een likdoorn is eelt wat naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm. Likdoorn, eksteroog, eeltpit en eeltkegeltje zijn allemaal benamingen voor dezelfde pijnklacht. De meest frequente plek voor het ontstaan hiervan is onder de voorvoeten en tussen de tenen.
Als eelt lang blijft zitten of als de druk erg hoog is wordt het eelt als het ware naar binnen geduwd. Hierdoor ontstaat een kegel-achtige vorm. Vanaf dat moment wordt het een eeltpit, eksteroog of likdoorn genoemd. Een likdoorn is vaak goed te behandelen door mechanisch het eelt te verwijderen en vervolgens de druk te reduceren.

Drukvrij leggen

Dit is een veelgebruikte term in de voetverzorging. Hiermee wordt de handeling bedoeld die het pijnlijke gebied ontlast, bijvoorbeeld door middel van:
– een viltring plakken om wrat of likdoorn te beschermen
– een minigaasje in de nagelwal, onder de nagelrand door, om de nagelwal te beschermen tegen ingroei van de nagel
– een minigaasje in de nagelwal na het verwijderen van een likdoorn in de nagelwal
– speciaal materiaal om de bal van de voet meer veerkracht en bescherming te geven (polsterverband)
– silicone materialen tussen, op, of om de tenen
– schuimrubber materiaal tussen, op, of om de tenen

Kloof behandelen

De randen van kloven in voeten zijn vaak hard. Onderin de kloof is de huid echter erg dun. Hierdoor kan de voet snel gaan bloeden. De meest voorkomende plek waar kloven voorkomen zijn op de rand van de hiel, onder de voorvoet en soms onder de rand van de grote teen. Kloven ontstaan meestal op plaatsen waar veel druk is met de ondergrond.
Na het reinigen en desinfecteren van uw voeten zal ik uw kloven behandelen door de harde randen te verwijderen met behulp van mijn mechanische frees. Deze randen belemmeren de genezing van de zachte kwetsbare huid in de diepte van de kloof. Verder zal ik bij bloedende kloven de wondjes behandelen en u advies meegeven voor verdere behandeling thuis.

Ingroeiende nagel behandelen

Bij een ingroeiende nagel drukt de zijkant van de nagel in de huid. Dit kan veel pijnklachten geven, de omliggende huid kan rood zijn of gezwollen, maar er is geen ontsteking aanwezig. Bij een ingegroeide nagel groeit het puntje van de nagel in het nagelbed. Een ingegroeide teennagel heeft ontstekingsverschijnselen, veroorzaakt pijn en irritatie. Er kan een klein wondje ontstaan en dit kan gaan ontsteken waarbij er pus uit de huid komt. Zowel een ingroeiende nagel als een ingegroeide nagel ontstaan meestal aan de grote teen. Echter de andere nagels kunnen ook ingroeien. De meest voorkomende oorzaken zijn de vorm van de nagel, het wegknippen van de hoeken van de nagels, peuteren aan de nagel, een vochtige huid (dit komt bijvoorbeeld veel voor bij tieners), te smalle schoenen of een afwijkende stand van de teen. Na het reinigen en desinfecteren van de nagel(s) kan ik helpen voorkomen dat uw nagel verder ingroeit door de groeirichting te begeleiden. Dit lukt vaak al door copuline (een klein stukje daarvoor bestemde soort tape) onder de ingroeiende nagel te plaatsen. Deze drukt als het ware de teennagel omhoog waardoor deze de kans krijgt om uit te groeien. Ook kunt u tips krijgen om het ingroeien van uw nagels in de toekomst te voorkomen.

Verdikte- of mycose nagel dunner frezen

Verdikking van de nagel vormt zich doordat de verschillende hoornlagen waaruit een nagel is opgebouwd over elkaar heen groeien. Verdikte teennagels kunnen pijnlijk zijn omdat de nagels in de huid kunnen drukken en/of omdat er in schoenen geen ruimte is voor verdikte nagels waardoor er druk op de huid ontstaat. Na het reinigen en desinfecteren van de nagel(s) kan ik met mijn mechanische frees de nagel dunner maken en mede gladder waardoor het dragen van schoenen weer makkelijker wordt.

Nagels knippen

Reinigen en desinfecteren van de nagel (omgeving) en daarna worden deze geknipt.

CONTACT OPNEMEN
Deelbehandelingen
  • Likdoorn verwijderen
  • Kloof behandelen
  • Nagels knippen
  • Druk vrij leggen
  • Ingroeiende nagel behandelen
  • Verdikte-, of mycose nagel dunner frezen

(Deelbehandelingen vinden alleen plaats in mijn praktijkruimte)